
Een ZELFSTANDIG NAAMWOORD
-
is een woord dat een naam geeft aan dingen, personen, planten, dieren,...
-
je kan er meestal een lidwoord voor zetten en de meeste kunnen voorkomen in het enkelvoud of in het meervoud.
-
sommige zelfstandige naamwoorden zijn eigennamen, ze beginnen (meestal) met een hoofdletter.
-
van de meeste zelfstandige naamwoorden kan je een verkleinwoord maken. (Het grondwoord krijgt een achtervoegsel -je, -tje, -etje of -pje)
-
zelfstandige naamwoorden kunnen mannelijk, vrouwelijk of onzijdig zijn.
Voorbeelden van zelfstandige naamwoorden
-
stoel, bloem, berg, zon, geluk, waarheid, gras, Egypte, Dirk, ... - Eigennamen: Egypte, Dirk, Etna, Himalaya maar ook april, donderdag,...
In deze tekst staan de zelfstandige naamwoorden vetgedrukt
Julius Caesar was een Romeins politicus, generaal en schrijver. Hij was een van de machtigste mannen van zijn tijd. Hij regeerde vooral vanuit Rome.
Hij voerde de juliaanse kalender in als laatste correctie op de Romeinse versie van de Egyptische kalender. Hij legde een jaar van gemiddeld 365,25 dagen vast, door om de vier jaar een schrikkeldag (extra dag) toe te voegen.
Geschiedkundigen beschouwen Caesar van hetzelfde niveau als militaire genieën als Alexander de Grote, Hannibal, en Napoleon Bonaparte. Dat Caesar in staat was om succesvol campagne te voeren op elk terrein en onder alle weersomstandigheden is te danken aan de strikte discipline van zijn leger. Andere factoren waren het vernuft van zijn leger en de snelheid waarmee hij zijn troepen wist te verplaatsen.
Gedurende de belegering van een Gallische stad die gebouwd was op een erg steil en hoog plateau, wisten zijn manschappen een tunnel te graven en het begin van de bron te vinden om zo de stad zonder water te zetten. De stad capituleerde onmiddellijk.